Info vaccinaties HPV (10-18-jaar)
Veelgestelde vragen over vaccinatie HPV (10-18 jaar)
1. Welke vaccinaties worden er gegeven?
De vaccinaties die gegeven worden beschermen tegen het humaan papillomavirus (HPV).
2. Waarom zijn deze vaccinaties belangrijk?
Met het de HPV-vaccinaties verlaag je de kans op verschillende vormen van kanker. Zoals baarmoederhalskanker bij meisjes, en keelkanker of anuskanker bij jongens. Het is belangrijk om je kind hiertegen te beschermen.
Lees deze infograpic of kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/hpv. Er is ook een handige HPV-vaccinatie keuzehulp. De speciale jongerenpagina is vind je hier.
3. Wie worden er uitgenodigd?
In week 40 (2 t/m 6 oktober 2023) worden uitgenodigd:
- geboren in 2013: jongens en meisjes
- geboren in 2011: jongens en meisjes
- geboren in 2010: jongens en meisjes
- geboren in 2007: jongens
- geboren in 2005: jongens
- geboren op of na 1 januari 1997 en recent vanuit het buitenland in Nederland zijn komen wonen
Jongeren geboren in 2004 t/m 2011 kunnen bij Jeugd en Gezin gratis starten met de HPV-vaccinaties.
Heb je geen uitnodiging ontvangen? Kom dan in week 40 (2 t/m 6 oktober 2023) tussen 10.00 en 11.30 uur langs in de Zandzee in Bussum.
In 2023 verzorgt de GGD eenmalig een inhaalprogramma met HPV-vaccinaties voor jongeren geboren in 1996 t/m 2003. Zij ontvangen automatisch een uitnodiging om een afspraak te maken. Dat is niet in de Zandzee!
4. Uit hoeveel prikken bestaat de vaccinatie?
De HPV-vaccinatie bestaat uit een serie van 2 prikken. Daarbij moet de 2e HPV-prik minimaal 5 maanden na de 1e HPV-prik worden gegeven.
Vanaf 30 augustus 2022 geldt dit ook voor jongeren vanaf 15 jaar. Zij kregen eerder het advies om 3 prikken te halen. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.
5. Waarom is het aantal vaccinaties gewijzigd?
Sinds de invoering van de HPV-prik in 2010 kregen meisjes 3 prikken. Uit onderzoek van de producent bleek dat bij meisjes die voor hun 15e verjaardag begonnen, twee prikken even goede bescherming boden als drie prikken. In augustus 2022 werd uit vervolgonderzoek duidelijk dat 2 prikken ook boven de 15 jaar voldoende zijn voor goede bescherming. Daarom is het HPV-schema aangepast naar 2 vaccinaties voor iedereen.
Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.
6. Mijn kind heeft de vaccinatie gemist
Als je kind de voorgaande oproep(en) heeft gemist, kijk dan eerst bij vraag 3. Daar staat welke kinderen allemaal een oproep ontvangen. Valt je kind daarbuiten, kom dan in week 40 (2 t/m 6 oktober 2023), tussen 10.00 en 11.30 uur naar de Zandzee in Bussum.
7. Wanneer wordt er gevaccineerd?
De HPV vaccinaties worden gegeven in week 40 (2 t/m 6 oktober 2023).
8. Hoe laat is mijn kind uitgenodigd, wat is het oproepschema?
Je kind ontvangt een persoonlijke uitnodiging van het RIVM, enkele weken voorafgaand aan de vaccinatiedag.
9. Waar wordt er gevaccineerd?
We vaccineren in: Sporthal de Zandzee, Struikheiweg 14 in Bussum. Daar is beperkte parkeergelegenheid dus kom als dat kan op de fiets. De locatie is op loopafstand van NS Station Bussum-Zuid.
10. Wat moet ik meenemen?
Neem naar de afspraak mee:
- de oproepkaart (in de envelop)
- het lege vaccinatiebewijs (in de envelop)
- het vaccinatiebewijs van de 1e HPV vaccinatie
- een identiteitsbewijs
- een door de ouder(s) ondertekende antwoordstrook op de achterkant van de uitnodigingsbrief
11. Ik heb geen oproepkaart(en) en uitnodiging gehad
Enkele weken voor de vaccinatiedag ontvang je de uitnodiging en de oproepkaart. Heb je tien dagen voor deze dag nog geen oproepkaart(en) of uitnodiging gekregen? Kijk dan bij vraag 3 wie er wel en wie er geen uitnodiging ontvangen. Daar staat ook hoe je zonder uitnodiging kunt aansluiten bij de groepsvaccinatie.
12. Wat te doen bij ziekte?
Is je kind ziek, blijf dan thuis.
- Jongens geboren in 2005, 2007, 2010, 2011 of 2013 en meiden geboren in 2010, 2011 of 2013 krijgen een herinneringsoproep in het voorjaar van 2024. Deze oproep kun je afwachten.
- Heeft je kind al twee oproepen gemist, dan krijgt het geen nieuwe uitnodiging meer. Kijk dan in februari op onze website hoe je kunt aansluiten bij de groepsvaccinaties in week 12 (18 t/m 24 maart 2024).
13. Mijn kind heeft een aandoening, wordt binnenkort geopereerd of is net gevaccineerd
De meeste aandoeningen staan vaccinaties niet in de weg. Er zijn verschillende situaties waarin (mogelijk) niet gevaccineerd wordt, namelijk bij:
- Het op dat moment doormaken van een ernstige acute ziekte
- Zwangerschap
- Heftige klachten na een vorige vaccinatie
- Bestraling in de periode rondom deze vaccinatie
- Beenmergtransplantatie in de periode rondom deze vaccinatie
- Een geplande operatie met algehele narcose binnen 48 uur na de vaccinatie
- Bij kinderen met stollingsstoornissen of medicatie die de bloedstolling beïnvloeden, kan doorgaans wel worden gevaccineerd (de vaccinaties worden dan vlak onder de huid gespoten in plaats van in de spier).
In bovenstaande gevallen raden we aan om vooraf met je behandelend arts te overleggen.
De volgende zaken zijn geen contra-indicaties voor vaccinaties:
- Antibioticagebruik
- Astma, eczeem, allergieën (behoudens allergieën tegen een bestanddeel van het vaccin)
- Kippenei- of koemelkallergie
- Stabiele neurologische aandoeningen, stofwisselingsstoornissen en de meeste chronische aandoeningen (behoudens immunodeficiënties).
14. Mijn kind is erg bang, valt snel flauw of vindt de sporthal te massaal
Een kind dat erg bang is of snel flauwvalt, kan apart worden gevaccineerd door geroutineerde medewerkers. Vraag dit direct bij binnenkomst in de sporthal. Als jullie inschatten dat dit onvoldoende is, dan kun je ook gebruik maken van ons speciale spreekuur op de Burg. de Bordesstraat 80 in Bussum. Hiervoor kun je een afspraak maken via (035) 69 26 350.
Tips om de vaccinaties zo ontspannen mogelijk te laten verlopen vind je in de folder helpend taalgebruik bij ingrepen en in de folder zorgzaam vaccineren van kinderen.
15. Mag er iemand mee naar de vaccinaties?
Er mag op de vaccinatielocatie een ouder of eventuele andere begeleider mee naar binnen.
16. Ik heb nog vragen
Voor inhoudelijke vragen over vaccinaties en vaccins kun je kijken op de website van het RIVM: www.rijksvaccinatieprogramma.nl. Er is ook een handige HPV-vaccinatie keuzehulp. Speciaal voor jongeren is er de pagina www.rijksvaccinatieprogramma.nl/jongeren.
Heb je twijfels over de HPV-vaccinatie? Bel dan met de Twijfeltelefoon. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur via 088 75 55 777.
Voor andere en/of logistieke vragen kun je tijdens werkdagen van 08.00 tot 13.00 uur contact met ons opnemen, telefoon (035) 692 63 50.