Vraag van de maand september 2020: Hoe verdelen we thuis de taken beter?
Publicatiedatum: 1 september 2020
De vakantietijd is voorbij en de scholen zijn weer open. Het sociale leven met sportclubjes en andere activiteiten zijn weer op gang gekomen. Een mooie tijd om eens opnieuw naar de taakverdeling in huis te kijken. Als ouder ben je snel geneigd alle huishoudelijke klussen naar je toe te trekken. Dat is wel zo makkelijk denk je dan; zo gedaan en op je eigen manier. Toch hoef je het allemaal niet alleen te doen. Er zitten veel voordelen aan het verdelen van de taken in huis onder alle gezinsleden.
Voordelen
- Het allereerste voordeel is de tijd en ruimte die je overhoud om leuke dingen met elkaar te doen als je de taken in huis beter verdeeld.
- Je kinderen leren al vroeg om te gaan met verantwoordelijkheden en het vergroot hun zelfvertrouwen als ze eigen taken in het huishouden hebben.
- Last, but not least, het doen van klussen draagt bij aan de zelfstandigheid van je kinderen. Wanneer zij uiteindelijk het huis uit gaan hebben zij, door de taken, geleerd hoe ze moeten stofzuigen, koken of wassen.
Hoe pak je het aan?
- Maak een overzicht van de verschillende huishoudelijke taken met daarnaast ruimte voor de naam van diegene die verantwoordelijk is voor de taak. Bekijk met elkaar de lijst. Op deze manier kun je kinderen zelf laten kiezen en variëren welke taken zij willen uitvoeren in een bepaalde week of maand. Vergeet niet om zelf ook je naam in te vullen bij een aantal taken. Zo wordt het huishouden iets gezamenlijks, een verantwoordelijkheid van jullie allemaal.
- Verwacht geen perfectie. Het is beter om kinderen op een rustige manier uit te leggen hoe zij de taak het beste kunnen doen en hen het zelf te laten proberen. Probeer realistisch in te schatten hoe goed jouw kind deze taak kan uitvoeren en neem daar genoegen mee. Neem de taak niet over als je vindt dat het niet goed gaat maar help je kind.
- Moedig je kind aan en geef complimenten voor zijn/haar hulp. Beperk het geven van complimenten niet alleen tot het moment dat je kind de taak goed heeft afgerond. Doe dit ook voorafgaand en tijdens het uitvoeren van de taak.
- Wees consequent in het herinneren aan de taken die elk kind heeft en check of de taken gedaan zijn. Als het vrijblijvend is voor kinderen om de taken/klussen uit te voeren zullen zij vaker geneigd zijn deze uit te stellen in de hoop dat zij het niet hoeven te doen.
- Kijk regelmatig met elkaar opnieuw naar de takenlijst. Bespreek hoe het gegaan is en hoe de taken voor een komende periode opnieuw verdeeld kunnen worden. Kortom evalueren!
Op internet vind je voorbeelden van wat je kind op welke leeftijd al zelf zou kunnen doen.
Meer advies nodig? We denken graag met je mee!
Neem rustig contact met ons op: telefoon 035 – 6926350 | e-mail info@jggv.nl