voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand oktober 2021: Heb jij dat nou ook?

Publicatiedatum: 1 oktober 2021

Week van de Opvoeding, thema ‘Vertel eens…’

Van 4 tot en met 10 oktober organiseert het Nederlands Jeugdinstituut de Week van de Opvoeding. Dit jaar is het thema ‘Vertel eens…’. De week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis  met, voor én door ouders, mede-opvoeders en professionals. Het is fijn om te kunnen delen hoe je dingen aanpakt als ouder en om te horen hoe anderen het doen. Het even kunnen sparren over dagelijkse opvoedkwesties die je tegenkomt en kunnen praten over hoe leuk, maar ook soms, hoe lastig het ouderschap kan zijn. Hoe gaan andere ouders daarmee om? Bijvoorbeeld met een driftige peuter of met een kind dat opeens slecht slaapt? Wat doen zij met een puber die veel zit te gamen of die het lastig vindt  zich aan de regels  te houden?

Je doet het goed!

Het is belangrijk het gevoel te hebben dat je invloed hebt op je kind en dat je het goed doet. Door met anderen te praten is het makkelijker om je eigen successen te herkennen en jezelf de bevestiging te geven dat je het goed doet. Een ‘goede ouder-ervaring’ gaat niet alleen om trots zijn op je kind, maar ook om trots zijn op jezelf als ouder, als opvoeder.

Helikopterview

Met anderen praten over elkaars opvoedvragen en -ervaringen zorgt ervoor dat je even uit je situatie stapt en ‘er boven gaat hangen’, de zogenaamde helikopterview. Het helpt je te kijken los van de emoties die sommige situaties bij je oproepen. Dit geeft nieuwe inzichten over de effecten van je opvoeding op je kind en helpt ook soms weer de humor van een situatie in te zien, waardoor het wat luchtiger wordt. 

Tips

Praten geeft steun, het lucht op en het helpt om goed om te gaan met je kinderen. Maar hoe pak je het aan? Hierbij enkele tips:

  • Blijf in contact en deel je ervaringen met andere betrokkenen in de omgeving van je kind. Denk bijvoorbeeld aan de leerkracht, coach of iemand van de sportclub. Vraag ook naar hun ervaringen met jouw kind. Zij kennen je kind ook goed en kunnen met je meedenken. Zo kun jij weer meedenken over vragen die zij eventueel hebben.
  • Ideeën over de opvoeding kunnen verschillen en soms zit of kom je niet op één lijn met degene die je spreekt. Dat is ook niet nodig. Wel is het belangrijk dat je elkaars mening respecteert en de mede-opvoeder(s) niet afvalt in het bijzijn van je kind. Kinderen weten vaak prima dat dingen op een ander plek anders gaan. Zo leren ze dat niet elke volwassene hetzelfde reageert en dat is leerzaam voor ze, ook voor later.
  • Naast de gesprekken met andere ouders op bijvoorbeeld het schoolplein zijn er nog veel andere manieren mogelijk om met ouders in gesprek te komen. Denk aan de appgroep van school of vrienden. Ook daarin kun je elkaar steunen en tips uitwisselen. Of sluit je aan bij een (online) oudergroep of bel, chat of mail met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau.
  • Volg een (online) cursus of opvoedparty. Voor het volgen van een opvoedcursus hoef je geen grote problemen te ervaren. Je kunt een cursus ook gebruiken om in contact te komen met ouders die kinderen hebben in dezelfde leeftijd als jij en voor het delen van ervaringen. Je kunt zo met een afstand naar je eigen inbreng in de opvoeding van je kind kijken.
  • Plan een afspraak met een jeugdverpleegkundige of gezins- en opvoedcoach als je vragen hebt over de ontwikkeling van je kind of over opvoeden en ouderschap.

Veel succes gewenst!

Persoonlijk advies nodig?  We denken graag met je mee!

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op! Telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.
Op onze website en via Social Media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws