Vraag van de maand oktober 2019: Hand in hand, hoe werk je samen in de opvoeding van je kind?
Publicatiedatum: 1 oktober 2019
Van 7 tot 14 oktober is het de ‘week van de opvoeding’. Een week waarbij opvoeden extra onder de aandacht wordt gebracht. Want opvoeden is een belangrijke taak, misschien wel de belangrijkste taak die er is. Opvoeden is het grootbrengen van een nieuwe generatie.
Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen want opvoeden doe je samen. Iedereen die deel uitmaakt van de wereld van je kind is belangrijk voor zijn/haar ontwikkeling. Een partner, de school, de sportvereniging en kinderopvang, familie en vrienden. Zelfs de vriendjes en vriendinnetjes dragen een steentje bij! Hoe kom je tot een goede samenwerking in de opvoeding, waarbij de lasten en lusten worden gedeeld en je elkaar niet tegenwerkt? Soms gaat dat vanzelf en soms met vallen en opstaan. Met onderstaande vijf tips kom je al een heel eind!
TIP 1: Werk samen als ouders
Als je vader of moeder wordt deel je de zorg en de verantwoordelijkheid voor je kind meestal met de andere ouder. Combineer jullie sterke kanten en maak taakverdeling waar je beiden achter staat. De ouderrelatie is een andere relatie dan de partnerrelatie. Je moet elkaar leren kennen in deze nieuwe relatie. Deel jullie ideeën over het opvoeden. Val elkaar niet aan, maar ga in gesprek en kom tot een gezamenlijk standpunt. En vergeet niet ook de leuke (opvoed)dingen met elkaar te delen!
TIP 2: Leer de omgeving van je kind kennen
Het is belangrijk dat je weet in welke wereld je kind zich begeeft. Als je kindje nog klein is, is dat eenvoudig. Je hebt je kind nog dicht bij je in de buurt en hebt nauw contact met de andere verzorgers. Naarmate je kind ouder wordt, wordt ook zijn wereld groter. Hij/zij gaat naar school, krijgt eigen vrienden en gaat misschien naar een sportclub. Het is belangrijk dat je ook dan betrokken blijft. Weet waar je kind is en wat hij doet . Leer zijn vrienden kennen en maak kennis met andere ouders en beroepskrachten die belangrijk zijn in het leven van je kind.
TIP 3: Zorg voor steun
Iedereen heeft steun nodig bij het opvoeden van kinderen. Praten over je zorgen met anderen die je kind goed kennen kan helpen je zorgen te verlichten. Deel je ervaringen met de andere betrokkenen in de omgeving van je kind en vraag ook naar hun ervaringen. Zij kennen je kind goed en kunnen met je meedenken zoals jij ook weer kan meedenken met hun vragen. Ook praktische hulp kan heel fijn zijn. Iemand die even op kan passen of een plek waar je kind terecht kan als je er zelf (even) niet kunt zijn.
TIP 4: Respecteer elkaars oordeel over opvoeden
Ideeën over de opvoeding kunnen verschillen en soms zit of kom je dan ook niet op één lijn. Dat is ook niet nodig. Kinderen weten vaak prima dat dingen op een ander plek anders gaan. Zo leren ze dat niet elke volwassene hetzelfde reageert en dat is leerzaam, ook voor later. Het is van belang dat je elkaars mening respecteert en de medeopvoeders niet afvalt in het bijzijn van je kind.
TIP 5: Samenwerken met je kind
Last but not least. Samenwerken in de opvoeding doe je vooral samen met je kind. Zeker als je kind ouder wordt kun je met elkaar afspraken maken. Wat vinden jullie als gezin belangrijk. Hoe willen jullie met elkaar omgaan. Welke regels zijn er nodig om alles in huis goed te laten verlopen. Neem regelmatig tijd om hier met elkaar rustig voor te gaan zitten. Kinderen weten heel goed wat ze belangrijk vinden en kunnen je enorm verassen met goede ideeën. Bijkomend voordeel: kinderen houden zich veel beter aan de afspraken als je ze samen maakt!
Is samenwerken lastig en wil je daar eens over in gesprek? Neem gerust contact met ons op!
Meer weten? We denken graag met je mee!
Op onze website geven wij praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden. Hier tref je ook ons cursusaanbod en informatiemateriaal voor ouders.