Vraag van de maand november 2020: Hoe voorkom ik de risico’s van internet en sociale media voor mijn kind?
Publicatiedatum: 1 november 2020
Sociale media werkt verbindend. Er zijn inmiddels veel kanalen op internet die helpen om met anderen in contact te komen en te blijven. Hoe praktisch en fijn dat is, is door de coronamaatregelen, nog meer duidelijk geworden. Op die manier kan toch contact gehouden worden met opa en oma en andere familieleden en vrienden. Ook de lessen vanuit school kunnen op deze manier gegeven worden.
Mogelijkheden
Via internet wordt veel gedeeld, denk niet alleen aan de sociale media maar ook aan virtuele (speel)werelden. Internet/media kan stimulerend werken als het gaat om het ontwikkelen van creativiteit, muzikaliteit en andere talenten door het gebruik van allerlei creatieve, grappige en bijzondere applicaties. Kortom internet en (sociale) media biedt plezier en mogelijkheden.
Vrienden
Sociale media is voor kinderen, om verschillende redenen, belangrijk. De voornaamste reden is vriendschap. Naarmate kinderen ouder worden neemt de invloed van ouders af terwijl vrienden steeds belangrijker worden. Met (sociale) media blijft je kind op de hoogte van wat vrienden en idolen doen en wat ze bezig houdt. Kinderen delen voornamelijk lieve, mooie, ontroerende, grappige of creatieve boodschappen met elkaar. Ze kunnen vrienden een hart onder de riem steken met berichtjes of een grappig of mooi filmpje maken of delen en hopen dat die veel likes krijgt. Zo bouwen ze aan hun imago.
Risico’s
Risico’s zijn er helaas ook. Via (sociale) media kunnen kinderen dingen te zien krijgen die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Ook kunnen kinderen gepest of zelfs bedreigd worden via internet. Dit laatste noemen we cyberpesten.
Hoe voorkom je risico’s?
- Maak duidelijke afspraken met je kind(eren) over wanneer, wat en hoe internet te gebruiken. Hoe eerder je begint met regels, hoe vanzelfsprekender. Als iedereen voor het naar bed gaan zijn telefoon beneden moet laten (inclusief ouders, want opvoeden blijft voorleven) levert dat in de puberteit minder vervelende discussies op.
- Ga het gesprek aan over wat je kind(eren) tegen kunnen komen op internet. Toon hierbij interesse voor waar ze mee bezig zijn, wat ze ontdekken en wat ze doen. Dit maakt het gesprek over vervelende dingen die ze tegen komen makkelijker.
- Vraag je kind(eren) altijd naar je toe te komen als ze iets vreemd of raars tegenkomen.
- Leg ook uit dat ze nooit persoonlijke informatie, bijvoorbeeld hun adres, zomaar op internet moeten delen.
- Kijk mee met je kind(eren) als ze beginnen met (sociale) media en gamen. Vergelijk het met je kind leren de straat over te steken, eerst doe je dat samen, later steeds meer op afstand.
- Vanaf de basisschool gaat je kind steeds meer media zelfstandig gebruiken en als tiener nog meer. Blijf geïnteresseerd. Blijf het gesprek aangaan en houd de regels scherp.
Vergeet niet dat andere ouders ook met deze opvoeduitdaging te maken hebben en dat jullie misschien wat aan elkaar kunnen hebben.
Meer advies nodig? We denken graag met je mee!
Kijk ook eens op: www.mediawijsheid.nl/mediadiamant/ of www.oudersvannu.nl/kind/opvoeden/kinderen-en-social-media/
Behoefte aan advies op maat? Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl