voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand mei 2021: Hoe ga ik om met de verschillende ‘sprongen’ in het leven van mijn kind?

Publicatiedatum: 1 mei 2021

En dan opeens zit je in een periode van je kind die je niet goed begrijpt… Het liep allemaal zo lekker… Sneller dan je denkt is je kind alweer toe aan een volgende ‘sprong’, een volgende stap in zijn leven. Veel van de lastigere tijden draaien rond overgangen in het leven van je kind. Denk aan wanneer je baby van borst naar fles gaat, van een wieg naar een bed gaat, zijn dutjes opgeeft en de kleuterklas begint enzovoorts.

Van peuter naar kleuter

Vaak merk je rond de tijd dat je peuter drieënhalf jaar is dat hij meer uitdaging nodig heeft. Het slaapje gaat eraf. Hij is overdag actiever. Hij is de oudste peuter op de peuterspeelzaal. Vriendjes gaan al naar de basisschool en verdwijnen uit zijn dagelijkse leventje. Allemaal dingen die niet leuk zijn voor je kind, hij wordt dan vaak jengelig, vraagt om  meer aandacht en is sneller geïrriteerd. Grote kans dat hij toe is aan meer uitdaging!

Dat is zoeken voor jou als ouder, wat daagt je kind voldoende uit? Probeer ander speelgoed, andere spelletjes, andere boekjes, erkenningen. Geef je kind meer verantwoordelijkheid door hem klusjes te laten doen. Dit is een periode van opnieuw afstemmen op elkaar. Bedenk dat zodra je kind eindelijk naar de basisschool gaat, hij meer tevreden zal zijn, hij zal vroeger gaan slapen en beter eten. Je merkt dan dat hij weer uitdaging genoeg heeft!

Van kleuter naar de 3e groep

Hoewel de kleuterschool officieel niet meer bestaat is het nog steeds een grote stap van groep 2 naar groep 3. Leren lezen, schrijven en rekenen, andere buitenspeeltijden etc. Hier gaan de meeste kinderen halverwege groep 2 vaak naar uitkijken of ze vinden het juist spannend. Ze zijn toe aan weer een nieuwe uitdaging en een volgende stap in hun leven. Dat merk je aan het gedrag van je kind. Ook nu is het goed om af te stemmen wat je kind uitdaagt. Kijk of je je kind een nieuwe taak kan geven in huis, of help hem meer zelfstandig te worden door hem iets bij de buren te laten brengen of halen. Of laat hem alleen van school naar huis komen als dat veilig genoeg is. Ook kun je andere boeken geven met andere interesses of andere spelletjes doen samen. Dit alles om te bekijken wat past bij de interesse van nu.

Van groep 8 naar de brugklas

Groep 8 staat in het teken van een heleboel rituelen, de eindtoets, musical, schoolkamp, kennismaken op de middelbare. Naast het afscheid nemen en voorbereiden op de volgende ‘sprong’, ondergaat  het lichaam ook grote veranderingen. Een pittige tijd vol emoties. Ook kan er wat verveling optreden die laatste maanden van groep 8. En ja hoor dan zit je weer in een zelfde periode als hiervoor beschreven. Weer moeten jullie op zoek naar een nieuwe afstemming van interesses, regels stellen en verantwoordelijkheden geven. Laat je kind, als het mogelijk is, eens met vrienden op stap gaan om nieuwe schoolspullen te kopen, of laat ze samen naar de bioscoop gaan.

En verder

Vier tot zes jaar later is je kind toe aan weer een nieuwe stap: het vervolgonderwijs. Hij gaat dan de wereld in en op eigen benen staan. De puberteit zit er dan grotendeels op en het opvoeden werpt  zijn vruchten af.

Er zijn dus een aantal duidelijke ‘sprongen’  in het leven van een kind. Kijk en luister vooral  naar je kind, probeer aan te sluiten bij de vernieuwde beleving van je kind. Een idee is om aan deze ‘sprongen’ een ritueel te koppelen waarbij je kind centraal staat. Plan bijvoorbeeld een uitje speciaal voor je kind, koop een mooi cadeautje, of eet hetgeen je kind lekker vindt. Sta stil bij het afsluiten van de ene periode en kijk vooruit  naar de volgende stap. Vertel je kind over de periodes in jouw leven of laat opa en oma vertellen.

Persoonlijk advies nodig?  We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op! Telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.
Op onze website en via Social Media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws