Vraag van de maand mei 2020: Hoe help ik mijn kind als hij verdrietig is?
Publicatiedatum: 1 mei 2020
Verdriet en teleurstellingen horen net zo goed bij het leven als blijdschap en geluk. Toch zien we onze kinderen niet graag verdrietig en doen we er het liefst alles aan om het verdriet zo snel mogelijk op te lossen. Maar verdriet heeft een belangrijke functie. Door verdrietig te zijn kan je kind verwerken wat er is gebeurd en het daarna loslaten. Je kind leert zo omgaan met tegenslag en gevoelens van verlies. Als je kind verdrietig is kan je een aantal dingen voor hem doen om hem te helpen.
Reden van het verdriet
Probeer te ontdekken wat de reden van het verdriet is en kijk, luister en voel hoe je kind zich voelt. Laat je kind weten dat het niet erg is om te huilen. Huilen is namelijk een gezonde manier om spanning en verdriet kwijt te raken. Dreigen met straf of iets lekkers of leuks beloven om het huilen te laten stoppen kan je beter niet doen. Je kunt het verdriet beter niet sussen, zeggen dat het allemaal wel meevalt, of grapjes maken. Ook je kind afleiden of zeggen dat je kind moet stoppen met huilen helpt niet om het verdriet weg te nemen. Misschien stopt je kind wel met huilen maar dat betekent niet dat zijn verdriet is verdwenen. Beter is het om je kind tijd en ruimte te geven om verdrietig te zijn. Huilen laat hormonen vrij komen bij je kind die helpen om te ontladen.
Benoemen
Wat ook helpt is benoemen wat je kind voelt, bijvoorbeeld: ‘Je bent verdrietig omdat Sophie met iemand anders is gaan spelen’. Geef je kind daarna erkenning: ‘dat is niet leuk’. Zo voelt je kind zich gehoord en begrepen. Kijk waar je kind behoefte aan heeft op het moment dat hij verdrietig is. Wil hij dicht bij jou zijn, een arm om zich heen? Of wil hij juist op zichzelf zijn? Geef je kind tijd om zich weer te herstellen. Zodra je kind zelf stopt met huilen (vaak gevolgd door een diepe zucht) is hij er klaar voor om weer verder te gaan.
Oplossen
Als je kind vaak verdrietig of teleurgesteld is (bijvoorbeeld als iets niet mag of bij het verliezen van spelletjes) en daarbij gedrag laat zien wat je niet prettig vindt, kun je ook samen met je kind kijken wat hij anders zou kunnen doen in deze situaties. Hoe zou hij dat aan kunnen pakken? Welke hulp heeft hij daarbij nodig? Wat kan hij zeggen of doen? Laat je kind vooral zelf met oplossingen komen en denk mee waar dat (nog) niet lukt. Maak samen een lijstje met voordelen. Wat levert het hem op als hij anders reageert? En bedenk wat hem kan helpen om het ook echt zo te doen. Bespreek lastige momenten na en leg daarbij de nadruk op wat goed ging. Geef complimenten als je ziet dat hij het probeert.
Gedrag begrenzen
Naast luisteren, benoemen van het gevoel en begrip tonen is het soms ook nodig om grenzen te stellen. Opvoeden is ruimte geven aan emoties maar ook grenzen stellen aan ongewenst gedrag. Sommige situaties vragen meer om een duidelijke grens dan om een bevestiging van gevoelens.
Als het verdriet besproken en afgerond is en je kind dan bij het naar bed gaan er toch weer over begint, geef dan aan dat je er morgen weer op terug komt maar dat het nu tijd is om te slapen.
Leestips
Over omgaan met verdriet kun je meer lezen in ‘De gids over emoties, 80 praktische tips’ van Susan van Asten of ‘How2talk2kids, effectief communiceren met kinderen’ van Adele Faber & Elaine Mazlish.
Meer advies nodig? We denken graag met je mee!
Lastig om deze tips toe te passen in de praktijk? Neem rustig contact met ons op. Dan denken we met je mee hoe je bovenstaande toe kan passen in jouw situatie.
Telefonisch: 035 – 6926350 | Per e-mail: info@jggv.nl
Op onze website geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden. Hier tref je ook ons cursusaanbod en informatiemateriaal voor ouders. Tot en met juni 2020 hebben wij helaas al onze workshops en cursussen betreffende gezond opgroeien en opvoeden moeten annuleren.