Vraag van de maand maart 2020: Hoe ga ik om met ‘lentekriebels’ van mijn kind?
Publicatiedatum: 1 maart 2020
Het is weer bijna lente met alle kriebels die daarbij komen kijken. Seksualiteit en intimiteit horen bij het leven. Het is van alle leeftijden; vanaf dat je geboren wordt tot aan zeer hoge leeftijd.
Je kent het vast wel, het stijve piemeltje van je babyzoontje, het rijen op een kussen van je peuter of het doktertje spelen met het buurmeisje. Dit is van alle tijden en hoort bij een normale ontwikkeling.
Als volwassenen geven wij hier vaak een seksuele betekenis aan, maar dit gedrag van jonge kinderen heeft nog niets met seksualiteit te maken. Je kind is gewoon op ontdekkingstocht. Echte seksuele interesses ontstaan pas later in de pubertijd.
Ontwikkeling vanaf 3 jaar
Vragen van je kind over waar baby’s vandaan komen of waarom een meisje er anders uitziet dan een jongen zijn er vanaf ongeveer 3 jaar. Het geeft je kind een prettig gevoel om bijvoorbeeld op z’n blote billen te lopen of aan zijn geslachtsdeel te zitten. Je kunt je kind leren dat er regels gelden, dat hij dit soort dingen niet moet doen als er bezoek is of als hij ergens anders is. Het lijf van een ander ontdekken is vanaf deze leeftijd ook interessant. Dit uit zich bijvoorbeeld door ‘doktertje te spelen’. Dit is oké zolang je kind de ander geen pijn doet of andersom. En altijd en overal geldt de regel: ‘STOP, hou op!’ als er iets gebeurt wat niet prettig wordt gevonden.
Ontwikkeling vanaf 7 jaar
Vanaf een jaar of 7 kan ineens de schaamte toeslaan. De deur gaat op slot bij het douchen en je kind heeft zich tegenwoordig bedekt. Bloot rondlopen is er niet meer bij. De verschillen tussen jongens en meisjes worden meer gezien. Het ‘meisjes plagen zoentjes vragen’ gaat spelen.
Je kind is bijna puber rond het 10e levensjaar. Er treden veranderingen op in het lijf (schaamhaar, borsten). Hormonen gaan opspelen (dwars zijn, puistjes, huilbuien). Vriendschappen worden intenser.
In de puberteit wordt de lichamelijke volwassenheid bereikt. Je kind gaat zich losmaken van je. Soms gaat dit gepaard met de nodige ruzies en fascinerende discussies. Je kind ontwikkelt een seksuele voorkeur en gaat daarmee experimenteren. Het lijf mag dan volwassen zijn en in staat zijn tot voortplanten, maar de hersenontwikkeling blijft nog doorgaan tot het 25e levensjaar. Blijf daarom in gesprek met je kind over seksualiteit zodat je kind weet dat hij met issues bij jou terecht kan.
Tips
Ga op elke leeftijd in op de vragen van je kind. Antwoord kort en duidelijk. Als hij meer wil weten vraagt hij wel door. Ook kun je eerst vragen wat hij al weet of wat hij bedoelt met bepaalde woorden. Dan weet je gelijk wat jij kunt toevoegen of uitleggen. Tot ongeveer 10 jaar staan kinderen heel onbevangen, en vooral nieuwsgierig, tegenover alles wat te maken heeft met het leven, dus ook met seksualiteit. Dit is de periode om uit te leggen hoe het werkt. Maar ook wat jouw waarden en normen zijn op dit gebied. Als je kind de puberteit in gaat neemt hij meer aan van internet en van zijn vrienden dan van jou. Ga het gesprek aan met je kind en doe dat op tijd.
Week van de lentekriebels
In maart doen veel scholen mee aan de ‘week van de lentekriebels’. In die week, van 16 tot en met 21 maart, wordt in elke klas aandacht besteed aan seksuele- en relationele vorming. In elke groep gebeurt dit op eigen niveau. Het lesprogramma hiervoor wordt aangeboden door Rutgers, kenniscentrum seksualiteit. Kijk voor meer informatie op www.rutgers.nl.
Wat doe je als ouder?
- Praat met je kind over seksualiteit en stem dit af op de leeftijd van je kind.
- Gebruik een aanleiding van tv of school om in gesprek te gaan.
- Beantwoord een vraag eerlijk en eenvoudig.
- Je hoeft niet alles te weten, zoek de antwoorden samen op.
- Lees een boek over dit onderwerp voor of leg het neer voor je kind.
Door open, duidelijk en eerlijk om te gaan met je kind, ook op het gebied van seksualiteit, kun je waarden en normen meegeven, maar ook veiligheid, vertrouwen en weerbaarheid!
Leestip
Sanderijn van der Doef heeft, voor alle leeftijden, goede boeken over dit onderwerp geschreven. Marian Latour heeft daar mooie, duidelijke en ook respectvolle illustraties bij gemaakt.
Het boek ‘Ik vind jou lief’ is bijvoorbeeld een informatief prentenboek voor peuters en kleuters.
De moeite waard om eens te bekijken.
Meer advies nodig? We denken graag met je mee!
Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl
Op onze website geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden. Hier tref je ook ons cursusaanbod en informatiemateriaal voor ouders.