voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand juni 2021: Mijn kind verveelt zich, wat kan ik doen?

Publicatiedatum: 1 juni 2021

Binnenkort begint de zomervakantie alweer. Met een jaar van veel thuis zijn achter de rug, zie je hier misschien wel een beetje tegenop. Hoe kom je die lange vrije dagen door zonder dat je kind zich verveelt?

Vervelen mag!

Allereerst is het goed om te realiseren dat vervelen mag. Sterker nog vervelen heeft een functie. Het is dus niet erg als je kind zich af en toe verveelt. Het helpt om de vele indrukken van een dag te verwerken of om na te denken over uiteenlopende dingen. Je kind lijkt dan heel passief, maar ondertussen werken de hersenen door. Je kind kan ook aan het fantaseren of dagdromen zijn. Als je er op zo’n moment op aandringt dat hij wat moet gaan doen, of speelsuggesties doet, dan kan dat storend zijn voor je kind.

Zelf vermaken kun je leren

Sommige kinderen hebben niet geleerd zichzelf te vermaken. Ze zijn gewend om bezig gehouden te worden door ouders, vriendjes of een dag vol activiteiten. Als er dan even niemand is weet je kind niet wat te doen en slaat de verveling toe. Herkenbaar? Dit kun je eraan doen:

  • Help je kind op weg
    Als je kind moeite heeft zelf iets te verzinnen om te doen dan kun je hem op weg helpen. Je kunt bijvoorbeeld aanraden eens bij de knutselspullen te kijken of er iets leuks tussen zit of naar buiten te gaan. Ook kun je voorstellen samen het speelgoed op te ruimen, daarbij komt hij wellicht ander speelgoed tegen waar hij nog niet, of lang niet, mee gespeeld heeft. Vindt je kind dan toch niets om zich te mee vermaken, accepteer dit en laat de verantwoordelijkheid bij je kind.
  • Geef ruimte om te spelen
    Wanneer je regelmatig ingrijpt of kritisch bent als je kind speelt  kun je het spel belemmeren. Bijvoorbeeld als je zegt: ‘Je hebt buiten de lijnen gekleurd’ , ‘Wat een troep is het in dat poppenhuis’ of  ‘Gil niet zo tijdens het spelen’. Ook kun je je kind belemmeren door tijdens het spelen met je kind dingen beter te doen  (bijvoorbeeld een enorm hoge blokkentoren bouwen, een heel kunstige tekening maken of een spelletje steeds weer winnen), dit kan er voor zorgen dat hij zich onzeker voelt en hierdoor spel vermijdt. Ook als je kind voortdurend uit het spel gehaald wordt door de ouders of door een broertje of zusje, kan het zijn dat je kind er vanaf ziet nog verder te spelen.
  • Zorg voor voldoende uitdaging
    Aanhoudende verveling kan ook ontstaan wanneer een kind weinig uitdaging ervaart aan het speelgoed dat hij heeft. Dit kan komen doordat het kind speelgoed heeft dat niet aansluit bij zijn leeftijd. Of dat hij speelgoed heeft dat weinig vraagt van zijn fantasie, creativiteit en eigen inbreng. Een kind kan zich ook, vreemd genoeg, vervelen wanneer de keuze aan speelgoed té groot is. Je kind weet dan niet meer wat hij moet kiezen. Hij gaat dan van het ene stuk speelgoed naar het andere en komt steeds niet echt tot spel. Afwisselen met beschikbaar speelgoed kan een oplossing zijn.
  • Stel grenzen
    Grenzen stellen is heel belangrijk! Rondhangen mag, maar anderen vervelen, zeuren of klieren, tv  kijken of achter de computer gaan zitten op een moment dat dit niet de afspraak is, mag niet. Anderen mogen geen last hebben van de verveling van je kind. Door grenzen te stellen leert je kind dat hij op zichzelf is aangewezen en dat zal hem stimuleren zelf oplossingen te verzinnen tegen verveling.
  • Wissel af
    Verveling kan ook een vraag om aandacht zijn. Door regelmatig volledige aandacht te besteden aan je kind voorkom je dat hij op een minder prettige manier, zoals door verveling, aandacht vraagt. Wissel periodes van samen iets doen af met periodes waarbij hij zichzelf moet vermaken. Spreek af dat als je kind tien minuten rustig speelt of leest jij daarna iets met hem doet. Geef je kind complimenten als dit dan ook daadwerkelijk lukt. Onderneem daarna samen iets. Je kunt hierbij een timer gebruiken om te helpen de tijd af te bakenen.

Persoonlijk advies nodig?  We denken graag met je mee!

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op! Telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.
Op onze website en via Social Media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws