voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand februari 2021: Welke rol kunnen grootouders spelen in de opvoeding?

Publicatiedatum: 1 februari 2021

Grootouders hebben in het leven van hun kleinkind(eren) een bijzondere positie. Als opa en oma er zijn is het bijzonder. Dan mag er vaak net wat meer, word je als kind lekker verwend met veel aandacht, kleinigheidjes, lekkers en knuffels. Voor veel gezinnen zijn opa en oma onmisbaar omdat zij met liefde de kinderen opvangen als de ouders moeten werken. Maar er zijn nog veel meer punten die grootouders belangrijk maken in het leven van een kind.

Samenwerken

Een kind heeft al gauw door dat opa en oma er voor ze zijn en onvoorwaardelijk van ze houden. Grootouders zijn belangrijke hechtingspersonen. Ook als kinderen ouder worden, en zich meer los maken van hun ouders, kunnen grootouders een belangrijke vertrouwenspositie krijgen. De relatie tussen kinderen (vooral in de puberleeftijd) en hun grootouders is vaak minder gespannen dan met hun ouders. Door grootouders kan er vaak beter gerelativeerd worden. Ook nemen kinderen vaak, zonder problemen, iets aan van hun grootouders terwijl ze bij hun ouders meer naar de grens zoeken. Het is dus handig om als ouders en grootouders hierin samen te werken!

Geduld

Als opa en oma komen oppassen dan hebben ze alle tijd en aandacht voor de kinderen. Er worden spelletjes gespeeld en verhalen vertelt. Grootouders laten hun kleinkinderen met trots zien aan anderen en laten ze aldoor weten hoe leuk ze het vinden om bij ze te zijn. Dat is een fijne ervaring voor het kind. Ook hebben grootouders eindeloos geduld om te luisteren en te praten met hun kleinkind(eren) in de puberleeftijd. Waar jij als ouder ‘alle ballen in de lucht houdt’ en soms wel klaar bent met telkens dezelfde discussies, hebben grootouders vaak meer geduld en tijd. Ook hebben zij meer levenservaring en kunnen ze zo een goede aanvulling zijn bij de opvoeding van je kind(eren).

Sociaal gedrag

Er is nóg een reden waarom grootouders van belang zijn. Het is goed voor kinderen om met mensen van verschillende leeftijden om te gaan. Zo kunnen zij van oudere mensen leren hoe zíj in het leven staan en horen wat die hebben meegemaakt. Kinderen die ook omgaan met ouderen, ontwikkelen zich sociaal beter. Dat gaat onbewust. De voordelen eindigen niet wanneer de kindertijd voorbij is. ontwikkelden. Dus nog een belangrijke reden om al vroeg te investeren in goede familierelaties.

Tips als opa en oma oppassen

Als grootouders structureel (bijvoorbeeld wekelijks) oppassen op je kind(eren), dan is het handig als zij een andere rol aan nemen dan de ‘lieve opa en oma bij wie meer mag dan bij ouders en die altijd aandacht voor je hebben als ze langskomen’. Zij zijn dan  mede-opvoeders van je kind(eren) en dat  vraagt om een andere aanpak en afspraken. Een paar tips om dit zo goed mogelijk te laten verlopen:

  1. Bespreek open, eerlijk en duidelijk wat je als ouders belangrijk vind in de opvoeding.
  2. Vertel grootouders hoe de dagindeling er uitziet, inclusief de dagelijkse rituelen. Het is voor de kinderen fijn als opa en oma daar zo goed mogelijk bij aansluiten. Maak afspraken over vaste tijden van eten en slapen, afspraken over meehelpen met opruimen, snoepen en zelfstandig dingen doen.
  3. Ook op oppasdagen is grenzen stellen belangrijk. Kinderen krijgen dan duidelijkheid en dat geeft ze houvast en rust.
  4. Als grootouders aansluiten bij de grote lijnen van ouders, is de overgang voor kinderen minder groot dan wanneer het bij de grootouders alleen maar een feest is. De kans dat zij dan bij hun ouders dwars gaan liggen is dan minder groot.

Persoonlijk advies nodig?  We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.

Meer nieuws

Al het nieuws