voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand februari 2020: Echte aandacht geven aan je kind, een uitdaging?

Publicatiedatum: 1 februari 2020

Aandacht krijgen is een behoefte van elk kind en net zo belangrijk als eten/drinken en slapen.  Aandacht helpt  je kind om zich goed te ontwikkelen. Toch is het niet altijd makkelijk om je kind volledig de  aandacht  te geven.  Naast de dagelijkse zorg voor je kind is er immers ook nog het huishouden, je werk, vrijetijdsbesteding en je sociale contacten. Waaraan merk je dat je kind je aandacht nodig heeft?

Gedrag

Kinderen communiceren via hun gedrag. Soms doen ze dat door negatief gedrag te laten zien: dwars zijn, niet luisteren, schoppen, slaan, gillen. Een kind laat nooit negatief gedrag zien om jou te pesten. Een kind wil gezien worden en zal dit desnoods doen door negatief gedrag te vertonen. Meestal omdat ze dan een reactie krijgen, en dus aandacht. Zelfs negatieve aandacht ziet je kind als aandacht… Misschien merk je dat je thuis de hele dag ‘politieagent’  moet spelen. Dat je vaak boos moet worden om je kind te laten luisteren. Als dit het geval is kan het helpen om eens heel bewust aandacht aan je kind te geven. Dit betekent dat je alle andere dingen even opzij schuift. Een kind voelt het als je met je gedachten niet helemaal erbij bent op het moment dat je hem aandacht probeert te geven. Als je de krant leest  terwijl je samen een puzzel maakt, vanachter de computer een gesprek met je kind voert, of op je telefoon zit. Geef je kind dus 100% aandacht. Dit lijkt allemaal heel logisch maar hoe pak je dat aan in de praktijk?

Aandacht vragen

Als je kind uit zichzelf naar je toe komt en om aandacht vraagt bijvoorbeeld om een tekening te laten zien of om te vragen of je een boekje wilt voorlezen, laat dan je andere bezigheden even rusten en geef je kind je volle aandacht. Ga dan met je kind op de bank of aan tafel zitten en doe wat hij van je vraagt. Vraagt je kind om aandacht op een moment dat jij met iets belangrijks of dringends bezig bent? Leg hem dan rustig uit dat je nu even geen tijd hebt. Spreek af op welk moment hij die aandacht wel kan krijgen en kom die belofte ook na.

Bepaal daarnaast wat voor jou een geschikt moment op de dag is om bewust tijd aan je kind te besteden. Bij het wakker worden? Voor het slapen gaan? Na schooltijd?  Maak er een gewoonte van om dit moment ook te benutten. Leg je telefoon opzij, zet je to-do list in de wacht en probeer je even volledig te concentreren op je kind en wat hem op dat moment bezig houdt.

Praten

Praten met je kind is een mooie manier van aandacht geven. Er zijn genoeg gelegenheden om (korte) gesprekken te voeren met je kind. Daar hoef je niet speciaal samen voor te gaan zitten. Dit kan ook heel goed  tijdens het eten, in de auto, op de fiets, tijdens het aan- en uitkleden of voor het naar bed gaan.  Bedenk waar je kunt aansluiten bij de interesses van je kind. Waar is hij op dit moment mee bezig? Een nieuw spelletje of een nieuw boek? Een bezoekje aan opa en oma of een ritje in de trein? Je kunt overal over praten.

Knuffelen

Geef ook  lichamelijke aandacht. Je kind heeft het nodig om regelmatig geknuffeld en aangeraakt te worden. Daardoor voelt hij dat hij de moeite waard is en dat je van hem houdt. Tegelijk leert hij hoe je liefde en genegenheid kunt ontvangen, maar ook hoe je die aan anderen geeft. Is jouw kind niet zo’n knuffelaar? Dwing hem dan niet om met jou te knuffelen. Kies een manier van lichamelijke aandacht geven die bij jullie allebei past.

Meer kinderen

Heb je meer kinderen dan wordt aandacht geven een grotere uitdaging. Je heb immers dezelfde tijd te verdelen onder meer kinderen. Het helpt hierbij om niet te hoge eisen te stellen aan jezelf. Hoe meer eisen hoe meer stress en hoe meer stress, hoe minder ruimte voor echte aandacht. Onthoud goed dat het gaat om de kwaliteit van de aandacht en niet om de kwantiteit! Kijk of je regelmatig even iets met elk kind afzonderlijk kunt doen; samen een boodschap, koken of een spelletje. Heb je een partner? Wissel dan het naar bed brengen van de kinderen af. Zo heeft ieder kind zijn eigen aandachtmomentje met beide ouders.

Oprechte aandacht geven  zit hem niet in het aantal uren dat je bij je kind bent. Het zit hem in de manier waarop je de tijd besteed als je bij hem bent. Meerdere korte momentjes op een dag (vaak zijn een paar minuten al genoeg) werken beter dan 1 of 2 keer per dag een kwartier of een half uur. Jouw oprechte aandacht stimuleert je kind om positief bezig te zijn. Zo hoeft hij minder vaak op een negatieve manier  jouw aandacht te vragen.

Meer advies nodig?  We denken graag met je mee!

Weet je even niet hoe je bovenstaande kan toepassen? Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl

Op onze website geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden. Hier tref je ook ons cursusaanbod en informatiemateriaal voor ouders.

Meer nieuws

Al het nieuws