Vraag van de maand december 2018: ‘Hoe stel ik op een liefdevolle manier grenzen aan het gedrag van mijn kind?’
Publicatiedatum: 1 december 2018
Kinderen hebben een grote drang om de wereld te ontdekken, hierdoor kunnen ze zich ontwikkelen. Tijdens dit opgroeien gaan kinderen grenzen verkennen. Ze proberen uit hoever ze kunnen gaan en waar de grens ligt.
Door het stellen van grenzen bied je je kind duidelijkheid, veiligheid en leer je je kind wat er van hem/haar verwacht wordt. Je leert ze bijvoorbeeld rekening houden met anderen. Grenzen maken de wereld voor je kind overzichtelijk en voorspelbaar. Zo weet je als kind waar je aan toe bent.
Dit is iets anders dan straffen. Bij grenzen stellen gaat het om je kind helpen en begeleiden.
Grenzen stellen is lang niet altijd leuk en makkelijk. Het kan boosheid en ruzie oproepen.
Kinderen ontwikkelen zich het best in een positieve omgeving waarin aandacht is voor wat ze goed doen en waarin ze geholpen worden bij wat nog niet lukt.
Probeer dingen vanuit het gezichtspunt van je kind te zien. Dan begrijp je vaak waarom je kind doet wat hij/zij doet en kun je hierop inspelen
Hoe begrens je op een liefdevolle manier?
- Verwoord en erken de wens, emotie of behoefte van je kind. Kinderen accepteren grenzen beter als je hun wens, teleurstelling, boosheid of verdriet Bijvoorbeeld: “je bent boos omdat het niet zo lukt zoals je graag wilt hè”.
- Corrigeer op een rustige manier. Kom op ooghoogte, geeft aan welk gedrag moet stoppen, wat het gewenste gedrag is en leg uit waarom het gedrag niet handig is en waarom ander gedrag beter is. Let hierbij op je toon en uitstraling. Je mag best streng zijn. Glimlachend zeggen: “Nee, dat mag niet he?!” komt niet over bij je kind.
- Maak samen met je kind(eren) een aantal duidelijke afspraken over regels in huis en hang de regels (tijdelijk) ergens op. Dat kan ook in de vorm van plaatjes. Bijvoorbeeld: “in ons gezin doen we elkaar geen pijn”. Je kind weet dan wat er van hem of haar verwacht wordt in dagelijks terugkerende situaties.
- Beperk de keuzevrijheid. Geef een alternatief of een keuze van twee dingen die wél mogen, laat je kind als het iets ouder is meedenken over een oplossing.
- Geef je grenzen op tijd aan. Zo voorkom je dat je te laat ingrijpt en de irritatie bij jou al hoog is opgelopen.
Tot slot: het is bewezen effectiever om kinderen complimenten te geven dan ze terecht te wijzen. Blijf oog houden voor wat je kind allemaal goed doet en probeer hier voldoende aandacht aan te schenken!
Heb je vragen over grenzen en regels stellen? We denken graag met je mee!