Vaccinatiegraad in regio daalt, maar ligt nog steeds boven het landelijk gemiddelde
Publicatiedatum: 6 juli 2023
Net als landelijk is ook in de regio Gooi en Vechtstreek de vaccinatiegraad in 2022 gedaald. Gooi en Vecht scoort wel boven het landelijk gemiddelde, met lokaal kleine verschillen tussen de gemeenten onderling.
Rijksvaccinatieprogramma
In Nederland krijgen kinderen volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) vaccinaties tegen twaalf ernstige infectieziekten. Alle kinderen woonachtig in de regio Gooi en Vechtstreek worden hiervoor uitgenodigd door Jeugd en Gezin. Dit gebeurt in samenwerking met het RIVM. Het RIVM beschrijft elk jaar hoeveel kinderen er zijn gevaccineerd en berekent daarmee de vaccinatiegraad. Recent is dit
bekend gemaakt voor het jaar 2022: Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2022.
Regionaal beeld
Op basis van het landelijke rapport heeft Jeugd en Gezin een samenvatting uitgewerkt van de vaccinatiegraad in 2022 op regionaal en lokaal niveau. De algemene conclusie uit dit overzicht is dat de vaccinatiegraad daalt, maar dat deze boven het landelijk gemiddelde ligt. Uit het rapport blijkt dat de geregistreerde vaccinatiegraad voor de regio zo’n 1 tot 4 procent lager is dan vorig jaar. Hoe groot die daling precies is, is moeilijk vast te stellen omdat sinds 2022 anonieme vaccinaties niet meer zijn meegeteld. In onze regio gaat dat gemiddeld om 3,2 procent van de vaccinaties.
Samenvatting
De vaccinatiegraad is niet uit te drukken in een enkel getal. Deze wordt per vaccinatie vastgesteld, op verschillende leeftijden.
- Voor alle vaccinaties aan zuigelingen blijven we regiobreed, met 90,2 procent, boven het landelijk gemiddelde van 84,2. In 2021 was de regionale score 92,5 procent.
- Voor de DKTP-vaccinatie voor 4-jarigen, geldt dat we regiobreed 2,6 procent boven het landelijke percentage van 89,1 liggen. De score is 91,7 procent, in 2021 was dat 94,1.
- Bij de DTP-vaccinatie voor 10-jarigen scoort de regio Gooi en Vechtstreek met 86,5 procent iets hoger dan het landelijke gemiddelde (85,0). In 2021 was dit 90,9 procent.
- Ook voor de BMR-vaccinatie voor 10-jarigen geldt dat het percentage in onze regio iets hoger is (86,5) dan het landelijk gemiddelde (85,1). Dit was in 2021 90,8 procent.
- Met een percentage van 72,7 voor de HPV-vaccinatie voor 14-jarigen scoort de regio 9,1 procent boven het landelijk gemiddelde (63,6). In 2021 was de deelname 76,0 procent.
- Voor de meningokokken-vaccinatie voor 15-jarigen geldt dat we regiobreed 2,6 procent boven het landelijke percentage (83,3) liggen. De deelname is licht toegenomen van 83,6 naar 83,9 procent.
- Het percentage zwangeren dat heeft deelgenomen aan de 22 wekenprik is gebaseerd op een schatting van het aantal zwangeren. Landelijk is het deelname percentage 64 procent. In onze regio ligt dit op 75. In 2021 was dit 76 procent.
Belang van vaccineren
Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om inwoners tegen ernstige ziekten te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen. Wereldwijd is de doelstelling van het Global Vaccine Action Plan (GVAP) om te komen tot een nationale vaccinatiegraad van minimaal 90 procent. Dit is de norm voor het aantal kinderen dat volgens het RVP ingeënt zou moeten zijn. Als dat percentage niet wordt gehaald, is de kans groter dat ziekten weer terugkomen.
Inspelen op daling
Een actuele ontwikkeling is dat er bij elke GGD een regionaal vaccinatiecentrum wordt opgericht, waarin de krachten worden gebundeld. Vanuit dit vaccinatiecentrum worden landelijk en regionaal activiteiten ondernomen om in te spelen op de dalende vaccinatiegraad. Daarnaast gaat het RIVM samen met alle betrokken partijen uitzoeken welke maatregelen mogelijk zijn om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen. Daarbij wordt gekeken hoe je mensen het beste over vaccineren kunt informeren, hoe je hen kunt ondersteunen bij het maken van een vaccinatiekeuze en hoe vaccineren zo toegankelijk mogelijk kan worden gemaakt.