Ouderschap en corona
Publicatiedatum: 19 maart 2020
Wat betekent dit voor jou en hoe ga je er mee om?
Ineens is op 17 maart het leven van iedereen drastisch veranderd. Geen school of peuterspeelzaal meer, geen sport- of muzieklessen, maar thuiswerken of geen werk hebben, geen kinderopvang, opa’s en oma’s die niet meer oppassen, zieke gezinsleden of vrienden.
Al heel snel ontstonden er allerlei initiatieven vanuit scholen, sportclubs, de buurt en oneindig veel tips en adviezen op social media. Thuisonderwijs, planningsschema’s, online sporten, online tips om met je kinderen te knutselen, spelen, koken, naar buiten te gaan, te veel om op te noemen. Supergoed en hartverwarmend, maar… wat betekent dit allemaal voor ouders die een heel ander gezinsritme moeten ontwikkelen nu ze 24 uur per dag met hun kinderen thuis zijn?
Extra rollen
Als ouder krijg je er ineens allerlei rollen bij die je thuis moeten gaan uitvoeren. Naast ouder, opvoeder en partner ben je ineens ook docent, sportcoach, entertainer, maar ook werknemer en misschien zelfs wel ziekenverzorger, mantelzorger en nog meer. En dat allemaal in een tijd waarin er veel onzekerheid is en iedereen uit balans is. Ga er maar aan staan! Hoe houd je het als ouder vol, hoe zorg je dat het thuis nog enigszins gezellig en ontspannen blijft?
Realistische verwachtingen
Probeer realistische verwachtingen te hebben van jezelf en je partner in al deze rollen. Het is gewoon niet mogelijk om alles goed te doen. Goed genoeg is ook prima! Je kunt niet tegelijkertijd én werken én je kinderen helpen met het schoolwerk. Niet iedere ouder heeft het talent om kinderen te helpen bij schoolwerk, anders was iedereen wel leerkracht geworden. Leg de lat niet te hoog en stel haalbare doelen voor jezelf en de andere gezinsleden. De realistische verwachtingen gelden ook voor je kinderen. Zij kunnen ook niet ineens omschakelen van een leven op school met veel vriendjes naar thuisonderwijs door papa of mama, samen met je broer en zus.
Zorg goed voor jezelf
Neem af en toe een rustpauze van al die rollen door even te wandelen (in je eentje als dit lukt). Luister met je koptelefoon iets wat jij leuk vindt, om er ‘even’ niet te zijn. Om dit te realiseren kan het je helpen om goede afspraken te maken met je partner wat betreft de taakverdeling rondom al die rollen (bijv. in de ochtend doe jij je werk en ben je er niet voor de kinderen en in de middag andersom), maar ook om echt dagelijks tijd voor jezelf te plannen. Je kinderen zijn het meest ontspannen als jij dat ook bent. Al je geen partner hebt wordt is dit lastiger. Je kunt misschien iemand je omgeving vragen om even in te springen. Overleg met je werkgever als het thuiswerken niet te combineren is met je ouderschap.
Plezier met je kinderen
Veel kinderen zijn gewend dat er veel georganiseerde activiteiten worden aangeboden. Maar de meeste kinderen kunnen zich best goed zelf vermaken en vervelen is helemaal niet erg. Meestal verzinnen ze door het vervelen wel weer iets om te doen. En anders maar niet. Het hoeft en kan niet altijd op en top gezellig te zijn.
Kinderen vinden het fijn om betrokken te worden, dus geef ze ook verantwoordelijkheden door te benoemen dat ook zij kunnen helpen in deze nieuwe situatie.
Daag je kinderen uit om leuke, grappige dingen te verzinnen waar jij als ouder aan mee kunt doen. Een danswedstrijd, een eigen rap schrijven, koekhappen in de achtertuin. Samen lachen, samen spelen en plezier maken, tijd en aandacht voor elkaar helpt om het samen met je kinderen vol te houden. Laat af en toe de schema’s en het schoolwerk voor wat het is als het niet lukt.
Regels en grenzen
Het kan helpen om flexibeler om te gaan met bepaalde regels (bijvoorbeeld rondom schermtijd, opruimen) of om samen met je kinderen nu andere regels en afspraken te maken. Helemaal geen grenzen stellen werkt niet om het thuis leefbaar te houden. Iedereen heeft houvast aan wat ritme, structuur en duidelijkheid. Het is niet haalbaar om geen conflicten te hebben met je kinderen als je 24 uur per dag bij elkaar bent. Dat is ook niet erg. Bij een conflict kun jij of je kind wat spanning ontladen. Jullie kunnen voor je grenzen en behoeften opkomen. Dat is ook goed voor jezelf zorgen.
Emoties en vragen van kinderen
Je kinderen hebben allerlei vragen en gevoelens rondom corona. Vragen en gevoelens die jij als ouder misschien ook hebt en vragen waar jij misschien ook geen antwoord op weet. Dat hoeft ook niet. Wat je wel voor je kind kunt doen, is luisteren en het erkennen en verwoorden van deze gevoelens. Het is heel normaal dat kinderen bang, boos, verdrietig, opstandig zijn over deze situatie. Zoek met je kind naar manieren om die boosheid kwijt te raken, misschien wel samen met jou. En zoek samen met je kind naar antwoorden op vragen over corona.
Wat kan Jeugd en Gezin voor jou doen?
We kunnen ons goed voorstellen dat jij als ouder af en toe behoefte hebt om met iemand te praten. Om je hart te luchten en te sparren over de opvoedsituatie bij jou thuis of je rol als ouder (in deze situatie met al die petten op). Of omdat je je zorgen maakt over je kind.
Je bent altijd van harte welkom bij Jeugd en Gezin. Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag op (035) 69 26 350. Een jeugdverpleegkundige of gezins- en opvoedcoach zal dan met jou in gesprek gaan. We denken graag met je mee!
Meer informatie
Wil je meer informatie over de gevolgen van corona voor jou, je gezinsleven en je kinderen? Neem dan een kijkje op de website van het Nederlands Jeugdinstituut
Heb je specifieke vragen over corona? Bel dan het speciale telefoonnummer van GGD Gooi en Vechtstreek (035) 69 26 400 of het landelijk nummer 0800 – 1351
En kijk op onze website oud.jggv.nl voor actuele informatie over het coronavirus.