Jeugd en Gezin zoekt verbinding
Publicatiedatum: 20 september 2017
Hoe kunnen wij een goede buur zijn?
GOOISE MEREN – In augustus verhuisden het CJG en de consultatiebureaus van Bussum en Naarden naar een nieuwe locatie: Olmenlaan 14 in Bussum. Om kennis te maken met de nieuwe buren maakte het team Gooise Meren dinsdag 19 september een rondgang door de wijk.
Zo’n dertig jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, jeugdconsulenten en assistenten van Jeugd en Gezin team Gooise Meren gingen op zoek naar verbinding. Allen zijn werkzaam op het consultatiebureau of het CJG, de plek waar ouders terecht kunnen voor advies bij de groei, ontwikkeling en opvoeding van hun kind. Hoe kunnen zij op hun nieuwe werkplek een goed buur zijn en samenwerking zoeken met organisaties in de omgeving? Met die boodschap startte hun tour.
Allereerst was er een lekkere lunch met Syrische hapjes bij La Cantina van de Broedplaats. Daar werd men bijgepraat over Elk Gooisch Matras Komt van Pas, de stichting die kleding, bedden, meubels en huisraad biedt aan klanten van de Voedselbank of aan vluchtelingen met een nieuwe status. Bibliotheek Gooi en meer informeerde het team over hun aanbod voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Zoals het BoekStartkoffertje ter stimulans van het voorlezen aan baby’s, de VoorleesExpress voor kinderen met een taalachterstand en de jaarlijkse informatiegids voor basisscholen. Bij de SKBNM (Stichting Kinderopvang Bussum Naarden Muiden) volgde een interactieve uitwisseling over het opvoedprogramma Positief Opvoeden en werden leuke weetjes over de organisatie gedeeld. Wist u bijvoorbeeld dat de 0 tot 4-jarigen tussen de middag warm eten bij de kinderopvang? Voor veel medewerkers van Jeugd en Gezin was dat een nieuwtje. Net als de ontmoetingsplek bij het Jan Ligthartcentrum, dat ook op het programma stond. De dagopvang voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel heeft het initiatief gestart om elke donderdagavond met vrijwilligers (gratis) te koken voor mensen uit de buurt die eenzaam zijn of weinig geld hebben. Een warm welkom was er ook bij de bovenburen op de Olmenlaan, waar de toekomstige bewoners nog aan het klussen waren. Hier is het ouderinitiatief Woongroep Bussum gevestigd, dat begeleid wonen biedt aan jongeren met een verstandelijke beperking. Als laatste onderdeel werd een lijntje gelegd naar Brownies en Downies. In dit bijzondere lunchcafé blikte men terug op de middag en wisselde de teamleden enthousiast hun ervaringen uit. “Het was heel mooi om zo rond te kijken in de buurt en elkaar te ontmoeten” sprak jeugdconsulent Lilian Bartels. Waarna haar collega Elly Verbruggen aanvulde: “Het is heel inspirerend. Je denkt ‘dat ken ik wel, die bieb en die kinderopvang’ maar als je bij elkaar binnenkomt, is het toch weer anders. Dan leer je elkaar pas echt kennen.”