voor inwoners, met gemeenten

Vragen over meningokokkenvaccinatie en coronavirus

Publicatiedatum: 17 april 2020

In de periode van 28 april t/m 25 mei nodigt Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek drieduizend (bijna) 14-jarigen uit om de prik tegen meningokokkenziekte te komen halen. In verband met het coronavirus gebeurt dit deze keer niet in grote groepen in een sporthal, maar elke jongere krijgt een persoonlijke afspraak. Zo kan iedereen op een veilige manier deze belangrijke vaccinatie halen.

Wij kunnen ons voorstellen dat jongeren en ouders hier toch nog vragen over hebben. De meest gestelde vragen staan hieronder beantwoord. Staat je vraag er niet bij? Kijk dan op onze algemene pagina of neem contact met ons op.

  1. Waarom is het belangrijk om toch de meningokokkenvaccinatie te halen ondanks de corona uitbraak?

De meningokokkenbacterie komt voor in Nederland. Vanwege de toename van meningokokkenziekte krijgen jongeren sinds 2019 de MenACWY vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie beschermt jou tegen meningokokkenziekte die veroorzaakt wordt door meningokokkenbacterie A, C, W en Y. Meningokokkenbacterie W kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Daarom is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk jongeren gevaccineerd worden ondanks de corona uitbraak. Als jongeren gevaccineerd worden, worden ook andere groepen in de bevolking beschermd. Uitstellen van de vaccinaties is gevaarlijk omdat meningokokkenziekte veroorzaakt door type W dan weer meer voor kan komen in Nederland.

  1. Er mogen geen samenkomsten meer zijn en geen groepsvorming. Waarom gaat de vaccinatie van meningokokkenziekte dan wel door?

Het vaccineren tegen meningokokkenziekte valt onder noodzakelijke zorg. De vaccinatie voorkomt dat jij ernstig ziek kan worden van meningokokkenziekte veroorzaakt door type A, C, W of Y. De vaccinatie wordt niet in groepsvorm gegeven zoals normaal gebruikelijk is. Jeugd en Gezin nodigt jongeren één voor één uit op de vaccinatielocatie. Het is belangrijk dat je op tijd op je afspraak komt dan ontstaan er geen wachtrijen. Ook vragen we je 1,5 meter afstand te houden.

  1. Mag de meningokokkenvaccinatie uitgesteld worden tot na de corona uitbraak?

Nee, want als er veel jongeren niet gevaccineerd zijn kan de meningokokken W bacterie zich verder verspreiden in Nederland. Dan kunnen meer mensen ernstig ziek worden van de meningokokkenziekte. Daarom is het belangrijk dat de vaccinatie niet uitgesteld wordt. Heb je koorts, hoestklachten of ben je verkouden? Dan moet de vaccinatie uitgesteld worden totdat je 24 uur klachtenvrij bent.

  1. Ben ik na de vaccinatie extra vatbaar voor het coronavirus?

Nee, door vaccinatie is jouw weerstand na de vaccinatie niet minder. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als voor de vaccinatie.

  1. Ik ben verkouden. Mag ik de vaccinatie halen?

Nee, met verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of koorts) mag je niet naar de vaccinatielocatie komen. De vaccinatie wordt dan uitgesteld. Neem contact op met ons op om een nieuwe afspraak te maken. Als je weer 24 uur helemaal beter bent, kun je naar de vaccinatielocatie komen voor de vaccinatie.

  1. Ik ben aan het hoesten of ik heb koorts (meer dan 38 C). Mag ik de vaccinatie halen?

Nee, je mag niet naar de vaccinatielocatie komen. De vaccinatie wordt dan uitgesteld. Neem contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken. Als je 24 uur niet meer hoest en geen koorts meer hebt dan mag je naar de vaccinatielocatie komen voor je afspraak.

  1. Een gezinslid of huisgenoot van mij heeft luchtwegklachten en koorts. Mag ik gevaccineerd worden?

Als een gezinslid of huisgenoot luchtwegklachten (hoesten, benauwdheid) en koorts heeft mag je niet naar de vaccinatielocatie komen. Als dit gezinslid of deze huisgenoot weer helemaal beter is (minstens 24 uur), mag je komen voor de vaccinatie. Met gezinslid bedoelen we iemand die bij jou in huis woont.

  1. Mag er iemand met mij mee voor de vaccinatie?

Ja, er mag één begeleider mee naar de priklocatie, bijvoorbeeld je vader, moeder, begeleider of verzorger. Deze persoon mag niet mee als hij of zij verkouden is, hoest of koorts heeft. Ook vragen we of je begeleider bij de auto of de fiets blijft en dus niet mee naar binnen gaat.

  1. Kan ik op de vaccinatielocatie besmet raken met het coronavirus?

De artsen, verpleegkundigen en assistenten doen er alles aan om jou veilig te vaccineren. Als zij ziek zijn, blijven zij thuis. De medewerkers die jou vaccineren zijn dus gezond en zij werken hygiënisch. Zij wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Ook wordt er overal 1,5 meter afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren kan dat even niet. Er is dan heel kort contact, ongeveer 10 seconden. Daarvoor zijn geen extra maatregelen nodig.

  1. Draagt de persoon die mij vaccineert een mondkapje?

Nee, de persoon die jou vaccineert is niet ziek en jij bent zelf ook niet ziek. Dan hoeft de persoon die vaccineert geen mondkapje te dragen. In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel dat intensief zorgt voor patiënten die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus. Bij het vaccineren is er slechts kort contact (ongeveer 10 seconden) tussen gezonde personen. Dan zijn er naast de algemene hygiënemaatregelen geen extra beschermingsmiddelen nodig.

Meer nieuws

Al het nieuws