Bij Jeugd en Gezin kun je tijdens de zwangerschap gratis de 22 wekenprik (tegen kinkhoest) en de griepprik halen.
Waarom de 22 wekenprik?
De 22 wekenprik zorgt ervoor dat je baby al vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. Dat is voor baby’s een zeer ernstige ziekte. Zij kunnen er longontsteking of hersenschade door krijgen en er zelfs aan overlijden. Met de 22 wekenprik kun je dit voorkomen. Bovendien heeft je kind dan 1 prik minder nodig. Het krijgt dan de eerste vaccinatie met 3 maanden, in plaats van met 2. Meer informatie vind je op www.22wekenprik.nl.
Waarom de griepprik?
Als je tijdens de zwangerschap de griepprik haalt, heeft je baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Pasgeboren baby’s kunnen ernstig ziek worden van griep. Ze kunnen er benauwd van worden en soms moeten ze naar het ziekenhuis. Lees meer op www.rivm.nl/griepprik-zwanger.
Hoe werken de prikken?
Na de vaccinatie(s) maakt je lichaam antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je baby. Je baby heeft dan voldoende antistoffen voor de eerste maanden na de geboorte. Dat is belangrijk, want juist in die eerste maanden zijn kinderen extra kwetsbaar. Door de prik ben je als moeder ook beter beschermd tegen kinkhoest en/of griep. Als jij niet ziek wordt, breng je het ook niet over op je kind.
Wanneer kan ik de prik(ken) halen?
Je kunt één of beide prikken halen vanaf de 22e week van je zwangerschap tot aan de bevalling. De griepprik is alleen beschikbaar in het griepseizoen: tussen 15 oktober en 1 maart. Beide prikken zitten in het Rijksvaccinatieprogramma en zijn daarom gratis.
Waar kan ik de prik(ken) halen?
Om één of beide prikken te halen, maak je een afspraak bij Jeugd en Gezin. De prikken zijn beschikbaar voor alle zwangeren die in de regio Gooi en Vechtstreek wonen en worden aangeboden op onze locatie in Laren (Eemnesserweg 19b).
Welke bijwerkingen zijn er?
De 22 wekenprik en de griepprik zijn veilig voor jou en je baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Wel kun je na de prikken wat last krijgen van hangerigheid, hoofdpijn of een gezwollen arm. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over.